ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Adana da ikinci üniversitenin olmaması hakkında

09/04/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili




Hiç kuşkusuz ki, akademik eğitimin yaygınlaştırılması, daha fazla gencimize üniversite eğitim imkanının sunulması, üniversite sayısının artırılmasını da gerekli kılmaktadır. Özel üniversitelerden daha ucuz eğitim imkanı olduğu için devlet üniversitelerinin çoğalması ise özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın ortak arzusudur. Bu bağlamda, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılarak 7 ilde 7 yeni üniversite kurulması kararı, ilk bakışta yerinde bir tasarruf olarak görülebilir.

Ancak illerin tespitinde nüfus, talep ve ihtiyaçların dikkate alınmadığı gözlemlenmektedir. YÖK’ün teklifiyle İstanbul'da Medeniyet Üniversitesi, Ankara'da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İzmir'de Turgut Reis, Bursa'da Orhan Gazi, Konya'da Konya Üniversitesi, Kayseri'de Kayseri Üniversitesi, Erzurum'da Erzurum Üniversitesi kurulması yönündeki tasarrufun, diğer illerin durumu dikkate alındığında adil ve hakkaniyete uygun olduğu söylenemez.

Bu adaletsizliğe, hakkaniyetsizliğe en bariz bir örnek verecek olursak; Adana gerçeğini gösterebiliriz.

Daha önce de yüce Meclis çatısı altında dile getirdiğimiz gibi, Adana’da sadece bir üniversite bulunmaktadır. 2 milyon nüfuslu ilimizde ikinci hatta üçüncü bir üniversite gereksinimi had safhadadır. Hal böyle iken, Adana’da bir vakıf üniversitesinin kurulması yönündeki çabalara karşın, arsa tahsisi konusunda Maliye Bakanlığı’nın ‘işi savsakladığı hatta engellediği’ şeklindeki algılara neden olan tutumu, Adanalı hemşerilerimizce unutulmuş değildir. Bu güzel girişimin önündeki bürokratik engeller şimdilik aşılmış gözükmektedir. Bu vakıf üniversitesi türlü engellere rağmen kurulacak olsa bile halen Adana’nın bir devlet üniversitesine olan ihtiyacı devam etmektedir. 2 milyonu geçen nüfusa sahip Adana’da sadece bir devlet üniversitesi mevcuttur.

Bu bilgiler çerçevesinde; konumları itibarıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’in yeni üniversite ihtiyaçları kabul edilebilir. Bursa, Erzurum ve Konya da nüfus/üniversite oranları dikkate alınarak kabul edilebilir. Ancak nüfus dikkate alındığında Kayseri’ye yeni bir devlet üniversitesi kurulması, diğer iller nazara alındığında çok açık ve seçik şekilde bu ile özel bir ayrıcalık tanındığı ortaya çıkmaktadır. Biz buna da karşı değiliz ve elbette Kayseri’ye de yeni bir devlet üniversitesi kurulsun ancak yukarıdaki rakamlar kapsamında yeni bir devlet üniversitesini en çok hak eden ilin Adana olduğu gerçeği unutulmasın ve haksızlık yapılmasın. Bu gerçeklik, hem nüfus, hem iklim ve coğrafi özellikleri ile kolay yaşanabilir bir kent olarak tercih edilmesi, yani öğrencilerin cezbeden yönleri itibarıyla da ortadadır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- İllere yeni devlet üniversiteleri kurulurken hangi ölçütler dikkate alınmaktadır?

2- Mevcut istatistikler çerçevesinde Konya, Erzurum, Bursa ve Kayseri’ye sağlanan bu özel ayrıcalığın sebebi nedir?

3- Mevcut istatistikler ve konumu itibarıyla Adana, 7 il arasında neden yoktur?

4- Vakıf üniversitesi kurulmasının önüne çıkarılan engeller de dikkate alındığında Adana’ya yapılan bu haksızlığın özel bir nedeni var mıdır?


,